Danske Spil till salu?

Folketingets byggnad i KöpenhamnI Danmark diskuteras i dagarna om staten bör sälja sitt spelbolag, Danske Spil. Även om bolaget inte är ett monopol, som Svenska spel, kommer den här debatten troligen att komma till Sverige förr eller senare. Att sälja ett statligt bolag kan dock vara kontroversiellt, även i Danmark.

Danmark är på många sätt mycket likt Sverige. Men det är också, på många områden, mycket olikt Sverige. Danskar har en lite liberalare inställning till det mesta. Det gör att de på vissa områden, som rökning och alkohol, kan uppfattas som att de är efter svenskarna. På andra områden kan den här liberalismen få dem att uppfattas som föregångare. Oavsett vad man tycker i sakfrågan har en debatt nu blossat upp hos våra rödvita syskon, som känns som en föraning av en debatt som förr eller senare kommer att föras även i Sverige. Det rör en eventuell försäljning av det statliga danska spelbolaget Danske Spil.

Danmark var ett av de första länderna i Europa som införde ett licenssystem, där utländska spelbolag kunde lösa licenser för att få verka på den danska spelmarknaden. Detta skedde 2012. Danske Spil avvecklades dock inte, utan fick fortsätta att verka på samma villkor som de andra bolagen.

Nu har Brian Mikkelsen, som sitter i Folketinget för partiet Konservative, föreslagit att den licens som Danske Spil innehar ska säljas. Andra borgerliga partier, som Venstre, Dansk Folkeparti och Liberal Alliance, stöder förslaget. Socialdemokraterna, däremot, anser att bolaget skulle ge större intäkter till staten om det kvarstår i statlig ägo, jämfört med vad en försäljning skulle ge.

DONG-syndromet

Att sälja statliga företag är långt ifrån okontroversiellt i Danmark, det finns det bevis på i nutidshistorien. 2014 sprack stadsministern Helle Thorning-Schmidts regering efter att man sålt 18 % av det statliga energibolaget DONG (Dansk olie og naturgas) till ett dotterbolag till investmentbanken Goldmans Sachs. Försäljningen föregicks av protester och demonstrationer, som man kan läsa mer om här.