Fixade matcher blir allt vanligare

Vi är många som någon gång har satsat pengar på en fotbollsmatch eller något annat idrottsevenemang. För att man ska vinna riktigt stora pengar krävs det dock att något riktigt osannolikt händer, och att man på något vis lyckas förutse detta. Tänk om det fanns en genväg man kunde ta här…

Idrottshistorien är full av oväntade och på många sätt osannolika resultat. Några exempel är:

  • Sveriges fotbollslandslags bortamöte mot Tyskland i VM-kvalet 2012. Tyskarna tog ledningen med 4-0, men Sverige lyckades kvittera till 4-4. Här finns ett referat av hela matchen.
  • ”Miracle on Ice”, där USA:s ishockeylandslag, som saknade NHL-stjärnor och istället bestod av collegespelare och amatörer, besegrade Sovjetunionen, som dominerat sporten i 15 år. Detta skedde 1980, i OS-finalen, och dessutom på bortaplan, i Moskva.
  • Australiensaren Steven Bradburys OS-guld på 1000 m short track vid OS i Salt Lake City 2002. Att han över huvud taget tog sig till final berodde på att andra åkare diskades, och i finalen låg han sist, men när alla andra åkare ramlade i sista kurvan kunde han som eftersläntrare ta sig förbi och vinna.

Elaka fans till de andra stockholmslagen skulle också säga att det är fullständigt osannolikt varje gång som Hammarby vinner en fotbollsmatch.

På arenan eller stadion kan vad som helst hända. Det är detta som är charmen med att vara sportpublik. Vi kan inte förutse framtiden, men vi kan i vissa fall skapa den. Det är detta som matchfixning handlar om. Den som kan satsa tillräckligt mycket pengar på ett osannolikt resultat, och vara säker på att det blir så, kan hämta hem stora pengar.

Värre innan det blir bättreDivision 5-match i fotboll

De senaste åren har flera matchfixningar avslöjats, och antagligen kommer det att bli värre innan det blir bättre. I ett av de senaste rättsfallen anklagas Antonio Conte, som leder Italiens fotbollslandslag och är storfavorit för att sedan ta över Chelsea, för att vara inblandad i matchfixning som omfattar 103 personer till. Ryska och italienska syndikat inom den organiserade brottsligheten misstänks ha tjänat stora pengar på att muta spelare inom framför allt fotboll och tennis till att uppnå ”rätt” resultat.

Alldeles oavsett hur det går för Conte i denna rättegång så har han redan varit inblandad i matchfixning, och blivit straffad för det. Efter att Sienas ägare uppmanade lagets spelare att spela oavgjort i en match 2011, och Conte inte rapporterade detta, stängdes han av i tio månader. Nu anklagas han återigen för att ha underlåtit att rapportera. Mer om detta finns att läsa här.

I takt med att rättvisan får upp ögonen för matchfixning i de högre divisionerna har spelandet på uppgjorda matcher flyttat längre ned. En förutsättning för detta är att det ska vara möjligt att satsa pengar även på de lägre divisionerna, och det är idag möjligt tack vare spelbolagen. Ett exempel är NordicBet, som låter kunderna spela på fotboll ner till division 5. Johan Claesson, som är anställd av Riksidrottsförbundet för att motverka matchfixning, är kritisk. Han säger till tidningen Idrottens affärer att det ”inte är okej”.