Fuskliga sprängd

Spelvärlden är stor och rätt så fantastisk egentligen, med svenska casino och massor av roliga spel att prova på. Men dess bredd orsakar också en del bekymmer. Det kan nämligen vara så att bedragare lättare kan verka utan att direkt upptäckas. I dag skriver vi om detta mer i detalj och tar upp två exempel på när det inte går till så som det faktiskt ska.

tärningarI Sveriges Radio kunde vi nyligen läsa om hur en anmälan till den svenska myndigheten Lotteriinspektionen  kommit in där omfattande och utbrett fusk beskrivs inom bingokretsar i Umeå.  Inte bara är gäller anmälan alltså en eller två gånger utan det på en helt ny nivå än vad som en kanske hade förväntat sig. Det är i återkommande evenemang, organiserade av föreningslivet i Umeå som det sker ett organiserat fusk på. I anmälan beskrivs det vara en sluten krets på sju till åtta personer som alltid sitter vid samma bord och kammar hem onormalt mycket vinster. Denna lilla grupp kallas nu för bingoligan och anmälan har skett anonymt för rädsla av reprimander från ledaren av själva gruppen. De som anmält meddelar vidare att den fuskande ligan i bingo på något sätt har lyckats påverka utfallet genom att manipulera slumptalsgeneratorn. Nu kräver de att Lotteriinspektionen snarast gör tillsyn vid olika bingoarrangemang runt om i Umeå.

Att dela en bild ger dig inte en iPhone

Även i Metro kan vi läsa om något som är en given bluff. Det handlar om Facebook-sidor som påstår sig tillhöra Apple som de senaste dagarna spritt inlägg som påstår att en kan vinna en iPhone om man gillar eller kommenterar bilden. Men tävlingen är helt klart en bluff och bryter dessutom mot lotterilagen.

Man får enligt svensk lag inte uppmana folk att dela en bild för att kanske vinna något, det är i strid med lagtexten. Trots detta är det väldigt vanligt att mindre företag (och säkerligen större) gör så dagligen på Facebook.