Idrottare spelar allt mer

Spelberoendet ökar i Sverige och klättrar dessutom både upp och ner i åldrarna. Reklamen blir mer och mer frekvent i medierna och ohälsan ökar både bland kvinnor och män. En grupp som är särskilt representerad är idrottare. Kombinationen av mycket tid och att vilja vinna är två faktorer som spelar in.

Du behöver inte sitta framför TV:n en lång stund för att bli matad med reklam från nätcasino, lotterier och olika speloperatörer idag. Vissa menar att medierna gjort sig beroende av annonser från spelsektorn. Spelbolagen drar in stora summor på reklamen, som dessutom visar sig fungera. Fler spelar ju mer reklam som syns.

Och i takt med att fler spelar, faller fler ner i spelberoendet. De spel som framkallar mest beroende är de snabba spelen där det är kort tid mellan insats och resultat. Spelandet ger en kick och ger känslan av att du dövar din ångest. Du kan läsa mer om symptom och behandling här.

Dötid och vinnarhjärna

Man brukar säga att spelberoende människor redan har andra problem vid sidan om. Det kan vara folk med sociala eller psykiska problem som i större utsträckning riskerar att hamna i ett osunt spelberoende. Men en grupp som är särskilt representerade hos spelberoende är faktiskt idrottare. Det är en kombination av vinnarhjärna, adrenalinkickar och enhel del dötid att fylla ut mellan matcherna som verkar vara de största orsakerna.

”Idrottarna som sysslar med lagidrott har ett problem, de jobbar så få timmar i veckan. De tränar någon timme och sedan gör de någon resa i veckan. De har väldigt mycket tid, och beteendevakuum är inte alla så bra på att fylla.” säger radiopsykologen HG Storm i P4 Värmland.